Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Прогнозата на Telenor доведе до най-големия ѝ борсов спад от над година

Компанията се бори със сериозна конкуренция на ключовите ѝ пазари

Прогнозата на Telenor доведе до най-големия ѝ борсов спад от над година

Снимка: Архив Ройтерс

Книжата на Telenor записаха най-големия спад на стойността си от повече от година, след като най-големият норвежки телеком намали прогнозата си за цялата година, докато се опитва да разшири бизнеса си, борейки се с все по-голямата конкуренция на ключови пазари, пише Bloomberg.

Печалбата преди данъци, лихви и амортизация е спаднала с 2 на сто до 11,1 млрд. крони (1,3 млрд. долара). Тя не успя да отговори на прогнозата за 11,3 млрд. крони. Приходите се оказаха колкото беше и очаквано – 28 млрд. крони.

Цената на акциите обаче се понижи с 5,7%, най-големият спад от юни миналата година.

Още по темата

„Въпреки че приходите от органични абонаменти и трафик са се свили с 1%, маржът на Ebidta е достигнал 40% и наблюдаваме положително развитие на приходите и ефектите от програмите за ефективност и модернизация“, коментира главният изпълнителен директор Сигве Бреке. „Нашето финансово представяне остава стабилно“.

Telenor е под натиска на забавянето на растежа на зрелите ѝ пазари в скандинавските страни и конкуренцията на бизнеса ѝ в Азия. Компанията е в процес на приключване на придобиването на финландската DNA, с което ще отправи предизвикателство към шведския си конкурент Telia. Освен това води преговори с Axiata Group да слеят операциите си в Азия, комбинирайки телекомуникационните и инфраструктурните си активи, за да създадат компания с 300 млн. потребители в девет страни.

Компанията заяви, че вижда приходите от абонаменти и трафик „около нивата от 2018 г.“, което е под прогнозата за 2% ръст. Тя прогнозира „малък едноцифрен“ спад на Ebitda, в сравнение с предишната прогноза за 1-3% ръст. Новата прогноза взема предвид проблемите на бизнеса ѝ в Бангладеш. 

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

гледано: 5094   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
 
По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Телекомуникации
Huawei и Cinelibri канят на финалната прожекция на финалистите в Smartphone Film Festival 2020